Tenhi – Maaäet

Finlanda este una dintre cele mai prolifice tari in materie de neo-folk, dark-folk, apocalyptic-folk si alte derivate ale genului, iar Tenhi este o trupa de referinta pentru neo-folk-ul scandinav. Trupa a luat fiinta in 1996 si pana in prezent a lansat 5 albume de studio, mentinandu-se insa intr-o zona muzicala de nisa. Tenhi este o trupa creativa ce a reusit cu fiecare album sa creeze un tablou muzical din “imagini” si sentimente. Cu toate ca se inspira puternic din folclorul finlandez, Tenhi nu abuzeaza si nu exagereaza in manuirea acestuia.

Fiecare album si fiecare piesa aduce o noua “imagine”, insa intr-un mod subtil, trupa isi pastreaza specificitatea pentru fiecare material realizat.

Muzica Tenhi este un experiment creativ, un ansamblu de chitare acustice, viola, harpa, percutie, udu (instrument de percutie african), didgeridoo (un instrument de suflat din nordul Australiei), ce da impresia unui jam session perpetuu, dupa cum afirmau chiar membrii trupei.

Maaäet este este unul din ultimele materiale lansate de Tenhi. Albumul a aparut pe piata in 2006 si apare ca un ciclu de imagini tomnatice, surprinzator pentru o trupa din Finlanda, “the land of ice and cold” citand dintr-o melodie Stratovarius. Maaäet exploreaza cat se poate de atent zona melancoliei, insa din perspectiva frumosului. Pentru Tenhi melancolia nu este un sentiment apocaliptic, ci stare de reflectie, totul fiind vazut din perspectiva cadrului natural, nu cel uman. Albumul este un periplu prin folclorul finlandez, un mediu al naturii, sustinut de versurile in finlandeza, limba care autentifica si mai mult atmosfera creata de muzica Tenhi. De-a lungul intregului album exista inserate elemente din muzica shamana, din muzica fino-ugrica, solo-uri de viola, chitara acustica, cu alternante de ritmuri si registre.

Maaäet este un album reprezentativ pentru neo-folk-ul finlandez, pentru neo-folk-ul scandinav, o capodopera acustica ce merita ascultata.

Prophecy Productions, 2006

Advertisements

~ by arianrod on May 27, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: