Gamma Ray – Power Metal German

Gamma Ray este una dintre cele mai cunoascute trupe de power metal, fiind totodata si una destul de longeviva. Trupa germana are de fapt la baza un membru principal al trupei Helloween, Kai Hansen, un muzician complex: chitarist, vocalist si compozitor.

Toata istoria Gamma Ray incepe prin 1988 cand Hansen, dupa patru ani petrecuti alaturi de Helloween, decide sa paraseasca trupa, considerand ca este prea mult pentru el. Petrece un timp lucrand ca inginer de sunet pentru Blind Guardian, insa incepe sa prinda contur si un nou proiect alaturi de Ralf Scheepers, proiectul ce urma sa poarte numele de Gamma Ray. Alaturi de Uwe Wessel (bass) si Mathias Burchard (tobe) se naste prima formula definita a trupei Gamma Ray.

Primul material discografic apare in februarie 1990, Heading for Tomorrow, urmat de un EP Heaven Can Wait cu un nou chitarist, Dirk Schlachter si un nou baterist, Uli Kusch.

Un an mai tarziu, in Danemarca, incep inregistrarile pentru cel de-al doilea album Gamma Ray, Sigh No More. Albumul, produs de Tommy Newton este lansat in luna septembrie a aceluiasi an. Sound-ul trupei incepe sa se schimbe, indepartandu-se usor de marea influenta a muzicii Helloween. Albumul este in sine o reflectie asupra problemelor generate de Razboiul din Golf. Urmeaza un turneu destul de lung, incluzand multe concerte in Japonia, dupa care noi schimbari in componenta trupei apar. Sectia ritmica se modifica, bassistul Uwe si bateristul Uli parasesc trupa, in locul lor venind Jan Rubach (bass) si Thomas Nack (baterie), fost membru Anesthesia.

Gamma Ray incerca sa-si creeze propriul studio de inregistrari, sa-si recreeze un sound propriu si totul se materializeaza in vara lui 1993, cand apare Insanity and Genius, o revenire la muzica primului album al trupei. Alaturi de Rage, Helicon si Conception, Gamma Ray pleaca in turneul Melodic Metal Strikes Back, turneu incheiat cu albumul The Power of Metal.

Au loc schimbari de componenta. Scheepers isi incerca norocul intr-un casting pentru noul vocalist Judas Priest, invoca problema distantei prea mari pentru onorarea repetitiilor, parasind in cele din urma trupa “with no hard feelings”. Scheepers este respins in competitia pentru noul vocalist Judas Priest, insa isi formeaza propria trupa, Primal Fear.

In tot acest timp Hansen cauta un nou vocalist care sa-l inlocuiasca pe Scheepers, insa, in cele din urma preia si partea vocala a trupei.

In 1995 vine al 5-lea material discografic, Land of the Free, primul material ce il are pe Hansen ca vocalist, insa o noua schimbare survine: Jan Rubach si Thomas Nack, intorcandu-se la Anesthesia. In locul lui Thomas vine Dan Zimmermann de la Freedom Call, Schlachter renuntand la chitara in favoarea instrumentului sau de baza, bass-ul. Henjo Richter vine sa intareasca linia instrumentala a trupei. Aceasta formula a trupei rezista pana astazi. In 1997 apare un nou album, Somewhere Out in Space, care dezvolta un nou interes al trupei, acela pentru spatiului cosmic. Dupa doi ani de turnee, Gamma Ray intra iar in studio si pregateste un nou album, Power Plant, o continuare a precedentului album.

Dupa o discografie bogata, trupa germana decide ca a venit timpul pentru un Best of, pentru stabilirea setlist-ului recurgand la o varianta inovativa. Astfel, fanii trupei au primit sarcina de a vota piesele pe care le doresc pe acest Best of. Dublul CD poarta numele de Blast from the Past.

Un an si jumatate mai tarziu se lanseaza un nou album, No World Order, un album cu o puternica influenta heavy metal.

Kai Hansen si Henjo Richter participa in proiectul Avantasia pentru The Metal Opera si The Metal Opera Part II, ceea ce deschide o noua colaborare cu Helloween.

Majestic apare in 2005, un album considerat de multi critici ca fiind un album tipic al trupei si unul dintre cele mai bune albume power metal.

Cel de-al 9-lea album Gamma Ray vine in toamna lui 1997, Land of the Free II, apreciat de critica muzicala ca fiind emblematic pentru discografia trupei, o combinatie reusita de power metal si heavy metal.

Prietenia cu Helloween inca dureaza, trupa putand fi vazuta de multe ori alaturi de Helloween. In Romania Gamma Ray nu va veni impreuna cu Helloween, amandoua vor veni la Sibiu, la distanta de cateva zile, insa fanii power metal se pot bucura de ambele.

Remember: Gamma Ray, o portie de power metal german la ARTmania Festival 2008.

www.rockarolla.ro

Advertisements

~ by arianrod on July 8, 2008.

One Response to “Gamma Ray – Power Metal German”

  1. […] Gamma Ray – Power Metal German « Good Music is Good Music Share and Enjoy: […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: