Anathema – un experiment britanic

Originara din Liverpool, trupa Anathema este una dintre cele mai apreciate trupe metal din tinutul britanic. Cu toate ca Anathema s-a lansat ca trupa de doom, cu timpul evolutia muzicala a trupei, desele schimbari in formatie au dus Anathema spre o zona mai experimentala, spre un gen ce poarta numele de “atmospheric-rock”.

Anathema isi are originile in trupa Pagan Angel, trupa de doom-metal infiintata in 1990. An Idiad of Woes este demo-ul pe care trupa il inregistreaza in toamna aceluiasi an. Acest demo a insemnat pentru britanici prima poarta deschisa spre lumea muzicii. Trupe ca Paradise Lost si Bolt Thrower si-au deschis concertele avandu-i ca invitati pe cei de la viitoarea Anathema.

1991 este anul in care trupa este rebotezata in Anathema si atrage din ce in ce mai mult atentia cu noul demo All Faith is Lost. Asa Anathema ajunge la Peaceville Records, unde sub acest label lanseaza in 1992 EP-ul The Crestfallen. Albumul de debut, Serenades ajunge destul de rapid in mainstream, MTV difuzand videoclipul piesei Sweet Tears.

In 1994 Anathema porneste in primul turneu al trupei, ajungand sa concerteze si in America de Sud. Darren White se alatura trupei in mai 1995. Nu tarziu Anathema decide ca Vincent Cavanagh (chitara) va lua locul lui Darren White. In 1996 apare un nou album, Eternity, album bazat pe un sound mai atmosferic. Trecerea spre atmospheric rock se facea lent, dar sigur.

Un an mai tarziu bateristul John Douglas paraseste trupa, in locul lui venind Shaun Taylor-Steels (Solstice, My Dying Bride). In 1998 apare Alternative 4, material ce ilustreaza atent toate schimbarile de membri. Bassistul Duncan Patterson se retrage din trupa si este inlocuit de Dave Pybus (Dreambreed). Un fost membru My Dying Bride se alatura trupei, in persoana lui Martin Powell (keyboard, vioara). Surpriza vine insa de la John Douglas care se reintoarce in trupa.

Judgement apare in vara lui 1999 si face trecerea categorica de la doom la noua Anathema, mai atmosferica si mai experimentala.

Marcat de un ritm lent si melodii experimentale, Judgement ajunge piesa de rezistenta a discografiei Anathema.

O noua schimbare apare atunci cand Martin Powell paraseste trupa, fiind inlocuit de ex-Cradle of Filth, Les Smith. Fara o clipa de ragaz, imadiat dupa lansarea noului material discografic, A Fine Day to Exit, Dave Pybus pleaca la Cradle of Filth. Locul de bassist este lluat de George Roberts si, ulterior de Jamie Cavanagh.

In 2002 proiectul Antimatter initiat de Duncan Patterson primeste un nou membru, pe Daniel Cavanagh, acesta abandonand Anathema.

In 2003 D.Cavanagh se reintoarce in trupa pentru lansarea unui nou album, A Natural Disaster.

Sony BMG cumpara Music For Nations, iar Anathema se vede in situatia de a-si cauta o noua casa de discuri, toate acestea in plin turneu alaturi de trupa finlandeza HIM. In aceasta situatie trupa se vede nevoita a-si promova singura muzica, lansand noile materiale via internet, materiale pentru care fanii trupei puteau dona bani dupa libera lor alegere.

Chiar daca aveau de onorat un turneu european fara a avea un label stabil in spate, Anathema a participat la toate concertele organizate.

In 2007 trupa britanica se pregatea sa lanseze un nou album, Everything. Cu toate acestea, data lansarii a fost amanata de mai multe ori, spre nerabdarea fanilor. In vara lui 2007 Danny Cavanagh posteaza pe blogul paginii Myspace a trupei un anunt prin care isi informa fanii ca trupa va pleca in turneu, unde va canta noile melodii, in urma turneului rezultand noul album Anathema. Noul album urma sa poarte numele Paradigm Shift si aduna 14 piese, divizate intr-un dublu-disc.

In cadrului unui concert sustinut in Londra D Cavanagh anunta ca producatorul noului album va fi nimeni altul decat Steven Wilson (Porcupine Tree, No-Man).

In mai 2008 Anathema anunta o noua schimbare: albumul se va numi Horizonts. Tot in 2008 trupa lanseaza un album best of, Hindsight, album ce aduna cele mai cunoscute melodii Anathema, printre care si clasicele Fragile Dreams, Inner Silence, Angelica sau One Last Goodbye.

ARTmania si Future Production prezinta la Bucuresti Anathema in formula originala

29 aprilie 2009, Sala Palatului din Bucuresti.

Biletele se gasesc in reteaua magazinelor Diverta si pe site-urile http://www.ticketpoint.ro si http://www.myticket.ro

sursa: RockaRolla

Advertisements

~ by arianrod on April 13, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: