Anathema Walked Among Us – Sala Palatului, Bucuresti

Dupa aproape 15 ani Anathema a revenit in Bucuresti in formula (aproape) completa. ARTmania (in colaborare cu Future Production) a readus trupa britanica Anathema in Bucuresti, de aceasta data pe 29 aprilie la Sala Palatului.
Chiar daca a avut loc in mijlocul saptamanii, concertul Anathema s-a bucurat de prezenta a aprox. 2000 de oameni.
Dupa concertul din 2007 din cadrul Festivalului ARTmania, concertul de la Bucuresti s-a dovedit o continuare reusita a celui de la Sibiu.
Nu mai este necesar sa comentez neinspirata alegere a Salii Palatului pentru un concert rock, insa, avand in vedere resursele oferite de Bucuresti in materie de sali de concerte, Sala Palatului macar dispune de o acustica rezonabila.
Nu pot insa sa trec cu vederea un aspect care s-a dovedit mai deranjant decat alegerea salii de conferinte a fostului PCR; ma refer aici la alegerea trupei Celelalte Cuvinte ca opening act pentru concertul Anathema. Probabil comentariile ce vor urma nu vor multumi simpatizantii trupei oradene, dar, asa cum insusi Calin Pop a apelat la ironie, ma bazez pe simtul umorului relativ dezvoltat al acestora.
Vestea ca Celelalte Cuvinte va deschide concertul Anathema nu m-a bucurat prea tare, ba chiar mi-a adus instantaneu intrebarea semi-retorica: Ce va iesi?! Chiar daca pe afisul concertului muzicienii de la Oradea erau mentionati ca invitati speciali, nu am reusit sub niciun chip sa ii percep in aceasta forma. 1 nu am descoperit acea legatura intre muzica Celelalte Cuvinte si muzica Anathema si 2. Calin Pop, ca „purtator de cuvant” al trupei ne-a demonstrat cu aroganta ca numai placere nu a fost participarea la acest concert. Se poate ca business-ul muzical sa nu fie punctul meu forte, insa mi-e greu sa inteleg (sau pretind macar ca mi-e greu) de ce o trupa accepta sa cante in deschiderea unei trupe cu care nu prea are legatura si pe care nici nu o stimeaza prea tare. Bine, banuiesc ca e vorba despre bani, insa o trupa cu 30 sau 40 ani de ani de muzica in spate nu isi poate mentine coloana dreapta intr-o asemenea situatie?!

Sala Palatului
29 aprilie 2009
ora 20:00

Celelalte Cuvinte
Sala este inca plina abia pe sfert. Putin dupa ora 20:00 Celelalte Cuvinte (Calin Pop – Chitara si voce, Marcel Breazu – bass, Tiberiu Pop – clape, Leontin Iovan – tobe) intra pe scena si isi deschid concertul cu piesa Stem. In tot acest timp in sala se mai strecurau pe intuneric intarziatii la concert. Pe scena un concert monoton era in plina desfasurare. Nelipsitele probleme de sunet rezolvate pe alocuri de sunetistul de suflet al trupei, Ovidiu Rosu. Cu un bass indecis – ori prea tare ori deloc, cu vocea lui Calin Pop, cateodata falsa, cateodata acoperita de chitara, Celelalte Cuvinte a continuat cu Asa e Viata Mea, Zmeie si Neam Blestemat. Printre comentarii de o ironie comuna „suntem trupa de debut Celelalte Cuvinte”, melodiile se scurg una dupa cealalte. Urmeaza Intre vise si Balanta, care lungesc agonia „celor mai tineri care au venit sa-i vada pe cei de cei de dupa noi” (Calin Pop – citat aproximativ).
Inteleg oarecum frustrarea de a te fi nascut in Romania in contextul in care supraestimarea de sine sta la loc de cinste, dar as fi vrut sa vad un experiment mult-ravnit de aceste trupe romanesti absorbite de megalomanie. Chiar, oare ce ar fi facut Celelalte Cuvinte daca s-ar fi nascut in Marea Britanie? Ma tem ca nu prea mult. Nu este o denigrare a talentului nemarginit al trupei oradene, ci o realitate cruda pe care multi refuza sa o priveasca in fata. Trupele noastre mioritice, cu 30-40 de ani de cariera in carca isi au meritul lor si avantajul enorm de a se fi nascut in Romania comunista. Poate suna aiurea, insa interzicerea unor trupe ca Phoenix sau Celelalte Cuvinte nu mai are un rol deformator, ci aduce un beneficiu enorm in conturarea imaginii acestor trupe in fata publicului roman.
Este bine ca aceste trupe exista si inca mai au public, insa ele trebuie sa isi constientizeze valoarea si, mai ales, pozitia in lumea muzicii rock mondiale.
Celelalte Cuvinte a demonstrat miercuri ca aroganta batraneasca made in Romania bate detasat aroganta fina britanica.
O Sa Am, Fantana Suspinelor, Daca Vrei si Ceas Tarziu au intregit concertul Celelalte Cuvinte, ridicand cativa fani in picioare.
Intr-o atmosfera de recital la caminul cultural, publicul nu s-a dezlipit de pe scaune nici macar la ultima piesa a Cuvintelor, Un Sfarsit e Un Inceput. Dupa aproape 1 ora si jumatate Celelalte Cuvinte a parasit scena, lasand loc „partii a doua a serii” dupa cum a afirmat pe scena Salii Palatului Calin Pop.

Anathema

Dupa o pauza de 15 minute a venit randul britanicilor de la Anathema. Anathema a mai concertat in Romania de 4 ori in diverse formule: o data in 1994, o data in 2004 si de 2 ori in 2007 la Festivalul ARTmania si la cetatea Cisnadioara de langa Sibiu.
Cu toate ca fusese anuntata prezenta trupei in formula completa, la Sala Palatului a lipsit singura prezenta feminina din trupa, Lee Douglas.
Daniel Cavanagh, Jamie Cavanagh, Les Smith, John Douglas, in frunte cu Vincent Cavanagh au aparut pe scena in aplauzele publicului. Trupa din Liverpool si-a deschis concertul cu una dintre cele mai cunoscute piese de pe albumul Judgement, Deep. Inca de la primele acorduri publicul a parasit scaunele invadand spatiul din fata scenei. La insistentele lui Vincent Cavanagh, publicul s-a ridicat in picioare, existand totusi 2-3 persoane care au refuzat acest lucru generand o interventie umoristica si, totusi, jenanta.

Hello, stand up, stand up, are you tired? Stand up! That’s too weird, seeing you there sit down. Come on, get up!”  a incercat in zadar Vincent sa ii ridice in picioare pe ultimii ramasi in pozitie sezanda.
Ramasi surprinsi, cei de la Anathema si-au continuat setlist-ul cu Closer, Pressure, Angels Walk Among Us, A Simple Mistake, Anyone Anywhere si Empty. Din pacate nici in cazul Anathema sunetul nu a fost tocmai prietenos, trupa fiind vizibil iritata de lentoarea cu care tehnicienii adusi chiar de managementul trupei nu reusesc sa potriveasca sunetul. Cu toate astea, publicul extrem de variat s-a bucurat din plin de prezenta engleziilor. Panic, Shroud of False, Lost Control, Regret si Hope au trecut prin o buna parte din discografia trupei. Piesa Flying a venit ca o usurare, multi dintre cei prezenti sperand ca poate acest lucru il va opri pe fanatical care  urla “Flyiiiing!!!” inca de la inceputul concertului. Are You There l-a adus pe Danny Cavanagh in fata reflectoarelor, intrat un pic intr-un plan secundar, dat fiind faptul ca Vincent s-a dovedit de o energie debordanta, mentinand atentia publicului o buna parte din concert.
One Last Goodbye a fost o dedicatie pentru cei care au asistat la concertul unplugged din 2007 de la cetatea Cisnadioara. Au urmat Far Away, Sleepless, A Dying Wish si Fragile Dreams, schimband registrul si apeland la intensitatea primelor albume Anathema din anii ’90.
Dupa aproape 2 ore de Anathema-Experiment, trupa a parasit scena in aplauzele puternice ale publicului. Si cum probabil Romania este unul dintre locurile in care Anathema este foarte bine primita, fratii Cavanagh nu puteau sa plece fara un bis. Un cover dupa cunoscuta piesa Pink Floyd, Comfortably Numb a inchis seara intr-o maniera tipic britanica.

Organizatori: ARTmania si Future Production

Foto: © Copyright Alina Vadean

Mai Multe Fotografii Aici

Advertisements

~ by arianrod on May 4, 2009.

2 Responses to “Anathema Walked Among Us – Sala Palatului, Bucuresti”

  1. aceasi parere o am si eu despre celelalate cuvinte. solistul a fost extrem de arogant la faza ca el dedica o piesa publicului prea tanar care nu-i cunoaste indeajuns, si care au venit pentru
    “ceilalti”
    in plus, faptul ca au cantat 1 ora si jumatate m-a scos aboslut din minti.dar asta este, tot chinul asta a meritat din plin pentru un asemenea concert oferit de anathema:D

  2. sper ca aceasta intamplare nefericita sa ii faca pe promoteri sa se gandeasca de 2 ori inainte de a alege o trupa pentru deschidere. sincer, mai bine fara decat asa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: