Amorphis, lectia de metal finlandez

Sarind peste orice mica intentie de a incepe cu un cliseu, cand zici Amorphis zici Finlanda, cu tot ce are ea: populatie, cultura, spirit scandinav, inghet sau Kalevala.

Desi nu se bucura de popularitatea (zic eu indoielnica) trupelor Nighwish, HIM sau The Rasmus, Amorphis rezista de 17 ani in topul preferintelor ascultatorilor de metal scandinav.

Amorphis este singura trupa de metal finlandez, care a ales ca epopeea nationala a Finlandei, Kalevala sa stea la baza muzicii lor.

Photo bt Denis Goria

Photo bt Denis Goria

Jan Rechberger, Tomi Koivusaari si Esa Holopainen sunt singurii veterani care au rezistat in trupa de-a lungul anilor. Ei sunt si cei care in 1990 au pus bazele trupei, pe atunci exclusiv death-metal, Amorphis. Violent Solution este trupa de speed-metal in care chitaristul Esa si bateristul Jan continuau sa cante chiar si dupa plecarea lui Tomi Koivusaari la trupa de death, Abhorrence. Usor Violent Solution s-a destramat, iar Esa si Jan au hotarat sa puna bazele unei noi trupe de death – metal, unde urmau sa-i coopteze Tomi ca vocalist si pe Oppu Laine ca baterist. Tomi incepe sa cante la chitara ritmica si sa se ocupe de compozitiile trupei.

Chiar daca Abhorrence nu mai exista, Tomi a primit o scrisoare de la Relapse Records pentru a semna un contract, insa atat vreme cat Amorphis avea pregatit un demo, acestia au prezentat materialul casei de discuri. Asa apare si primul contract al trupei si primul album, Karelian Isthmus, in 1993.

In 1994 Amorphis lanseaza cel de-al doilea album, Tales From Thousand Lakes, albumul care a adunat intr-un timp record atentia publicului. Cu acest album trupa si-a definit dorinta ca epopeea nationala Kalevala sa fie baza pieselor Amorphis, iar din punct de vedere muzical a fost un pas important spre o abordare ceva mai elitista decat cea a unei trupe death-metal obisnuite. Vocalistul Ville Tuomi este cel care aduce pentru prima oara combinatia vocii death cu o interpretare melodica. Albumul a fost un success neasteptat si imediat au aparut turneele si …schimbarile in componenta trupei. Chiar inaintea lansarii celui de-al treilea album fostul clapar, Kasper paraseste trupa, in locul lui venind Kim Rantala. Jan este inlocuit si el de Pekka Kasari.

In 1996 apare Elegy, albumul forte al intregii discografii Amorphis. De aceasta data versurile au la baza o colectie de poezie folclorica, Kanteletar, iar in ceea ce priveste partea vocala, aceasta este impartita de Tomi si Pasi Koskinen, deja membru al trupei.

Dupa o pauza considerabila, Amorphis revine in 1999 cu un album melodic, acustic, Tuonela, dar si cu noul clapar Santeri Kallio. Tuonela a surprins prin folosirea unor instrumente neobisnuite pentru o trupa de metal. Amorphis a folosit flautul, sitarul, saxofonul si a redus vocalul.

Aniversarea de 10 ani a fost sarbatorita cu aparitia compilatiei Story si cu un turneu in Statele Unite. Tot atunci este cooptat noul bassist, ex-Kyyria, Niclas Etelävuori.

Un an mai tarziu, in 2001 apare Am Universum, un album experimental, concentrat pe partile de keyboard si saxofon. In 2002 Amorphis creeaza soundtrack-ul pentru filmul Menolippu Mombasaan. “Kuusamo” este, de altfel, singura melodie Amorphis cantata in limba materna a trupei.

Dupa lansarea Am Universum, colaborarea cu label-ul Relapse Records se incheie, iar casa de discuri scoate pe piata Chapters alaturi de un DVD ce include si videoclipurile trupei, printre care Black Winter Day si Alone.

Urmeaza Far From The Sun, intoarcerea trupei la death-metal-ul care ii lansase si chiar intoarcerea primul baterist al trupei, Jan Rechberger. Desi Far From The Sun este un album mai dur decat precedentele, amorphisii nu se despart de latura folk a muzicii lor.

Dupa noua ani alaturi de Amorphis, Pasi Koskinen, din cauza unor probleme de familie si din cauza implicarii sale in mai multe proiecte muzicale, hotaraste sa paraseasca trupa. Plecarea sa a insemnat o lovitura puternica atat pentru trupa, cat si pentru fanii Amorphis, care au considerat ca acesta va fi si sfarsitul trupei scandinave.

In 2005 insa Tomi Joutsen, vocalistul trupei Sinisthra si fan infocat a trupei ajunge chiar vocalul Amorphis. In februarie 2006 Amorphis revine pe piata muzicala cu un nou album si cu noul vocal. Eclipse a fost o palma puternica pentru cei care crezusera in “moartea” trupei. Prin Eclipse si turneul european sustinut anul trecut, Tomi Joutsen si-a demonstrat pozitia in trupa si calitatile de vocalist. Eclipse a adus si gasirea unei noi case de discuri. Nuclear Blast este label-ul care s-a bucurat alaturi de Amorphis de succesul noului album. Turneul de promovare a inclus si Romania. La Sibiu Amorphis a reusit sa multumeasca fanii care ii asteptau de mai mult de 10 ani.

Photo by Denis Goria

Photo by Denis Goria

Pentru 2007 trupa din Finlanda are deja pregatit noul album, Silent Waters, care va fi lansat pe 29-30 august. In urma review-urilor deja aparute, Silent Waters pare sa fie un album la fel de bun ca Eclipse.
Turneul de promovare include Finlanda si o mare parte a tarilor europene. Vestea buna vine de la Artmania, care organizeaza pe 9 februarie 2008, la Romexpo, Pavilionul 18, concertul Amorphis & Haggard. Concertul este  sol-out, iar Amorphis promite ca se va intoarce in Romania cu ocazia turneului de promovare a  urmatorului album.

UPDATE

Dupa ce a primit discul de aur in 2008 pentru cele 15.000 de unitati vandute din Eclipse, cat si din Silent Waters(primul, de altfel, in istoria trupei), Amorphis pleaca in turneu in Statele Unite si Canada.

Retrasi in studio, finlandezii de la Amorphis incep in toamna lui 2008 inregistrarile pentru cel de-al 9-lea album al trupei, Skyforger. Lansarea albumului Skyforger are loc pe 29 mai 2009 si este urmat in toamna de un turneu de promovare. Turneul Skyforger ajunge si in Romania pe 29 octombrie 2009.

Photo by Denis Goria

Photo by Denis Goria

Future Production si ARTmania readuc trupa finlandeza la Bucuresti pentru un concert sustinut la Hala de Muzica.

Advertisements

~ by arianrod on May 19, 2009.

8 Responses to “Amorphis, lectia de metal finlandez”

  1. mi a placut mult ce ai scrisdespre amorphis.sant si trupa mea de suflet.te stiu ti am vazut si pozele cu ei f reusite.ii astept si eu cu noul album la un nou consert in romania sau in ungaria ca doar am fost sa i vad isi in mai la budapesta eu locuind la arad.mirela

  2. ma stii??? n-am idee, i need a help

  3. te stiu doar dupa pozele cu amorphis.sant f bune.nu te stiu altfel dar dupa ce scrii esti tare.mirela

  4. merci pt aprecieri!

  5. Alaturi de tine,in numele fanilor amorphis…sper sa fie si mica noastra tarisoara inclusa pe harta turneului.

  6. yeap! am o banuiala ca se va intampla asta cat de curand.
    atata vreme cat o sa mearga in Rusia si Ukraina….

  7. […] Amorphis – Lectia de Metal Finlandez […]

  8. […] Amorphis – Lectia de Metal Finlandez […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: