Tristania – Metamorfoze acustice

Trupa norvegiana a fost fondata in anul 1996, in Stavanger, de Einar Moen, Morten Veland si Kenneth Olsson. La putin timp se alatura Rune Osterhus si Anders Hidle.

Stilul muzical abordat este gothic metal cu influente doom.

1997 este anul in care trupa intra in studioul de inregistrari pentru primul lor demo in Klepp Lydstudio. Vibeke Stene a fost invitata sa cante alaturi de ei pentru demo, insa, mai tarziu, a devenit membra a trupei. Osciland intre diferite case de discuri, Tristania semneaza contractul cu Napalm Records si lanseaza EP-ul numit Tristania.

Copyright - Tristania.com
Copyright – Tristania.com

Incurajata de succesul EP-ului, trupa decide sa inregistreze albumul de debut, Widow´s Weeds, alaturi de Osten Bergoy (The Morendoes) si violinistul Pete Johansen (The Scarr). Este lansat la inceputul lui 1998. Piesele releva complexitatea stilului muzical, preponderent symphonic metal, cu influente de gothic, doom, black si clasic.

In 1998 pleaca pentru prima data intr-un turneu international, alaturi de Solefald si Haggard.

Beyond the Veil este numele celui de-al  2lea album, lansat in 1999, cu un sunet mai agresiv. Osten Bergoy si Pete Johansen contribuie din nou, alaturi de  cantaretul Jan Kenneth Barkved.

Pornesc in turneu, de data aceasta alaturi de The Sins of Thy Beloved, Trail of Tears and Antichrisis. Participa la Wacken Open Air si pleaca intr-un alt turneu alaturi de Tiamat si Anathema.

In 2000 canta la diferite festivaluri in Europa, SUA si Mexic. La sfarsitul anului, Veland paraseste trupa.

Al 3lea album, World of Glass, ia nastere in Sound Suite Studio din Franta, in anul 2001, avandu-l invitat pe Ronny Thorsen (Trail of Tears), cel care isi lasa amprenta prin  vocea sa agresiva.

Diversitatea muzicala este prezenta si aici, osciland intre sunete clasice si industriale.

Un rol important in Tristania il are Osten Bergoy, fiind cel care a scris versurile pentru World of Glass. Devine membru oficial al trupei inainte de turneul de promovare al albumului, alaturi de Kjetil Ingebrethsen.

Copyright - Tristania.com
Copyright – Tristania.com

Turneul incepe in Europa, fiind sustinuti de Rotting Christ, Vintersorg  si Madder Mortem si se continua cu concerte in Mexic, Chile, Brazilia si Columbia.

In 2003, trupa decide sa ia o pauza pentru a se putea concentra asupra versurilor, dar si pentru a hotari care va fi urmatoarea casa de discuri cu care vor colabora.

Dorinta de schimbare isi face simtita prezenta in al 4lea album- Ashes. Formatia este hotarata  sa simplifice sound-ul pieselor. Piesele sunt inregistrate in Top Room Studio din Norvegia, albumul fiind lansat in februarie 2005, urmat de doua luni de turneu, in Europa si America Latina, cat si participarea la festivaluri precum Wacken Open Air, Wave Gotik Treffen si Summer Breeze.

Dupa turneu, Ingebrethsen paraseste  Tristania, iar Hidle ii ia locul.

Se retrag din nou in studio pentru inregistrarea unui nou album, la Woodhouse Studios in Hagen, Germania.  Albumul se numeste Illumination si este lansat in iarna anului 2007.

Se poate spune ca deviza formatiei este aceea ca un album sa nu semene cu celalalt, sa arate complexitatea si diversitatea cu care pot surprinde.

Al 4lea album este unul foarte energic si il are ca invitat pe vocalistul Vorph (Samael).

La scurt timp dupa lansarea albumului,Vibeke Stene decide sa paraseasca trupa pentru a se putea dedica mai mult vietii personale. Aceasta veste suspenda planurile celorlalti membri de a pleca intr-un nou turneu de promovare a albumului.

Pornesc in cautarea unei alte vocaliste, a carei voce sa fie diferita de cea a lui Vibeke Stene, dorind ca schimbarea sa fie una benefica pentru trupa. In octombrie 2007, Tristania anunta noua membra a trupei, Mariangela Demurtas din Sardinia, Italia.

Aceasta se muta in Norvegia pentru repetitii si inregistrari, membrii trupei afirmand ca schimbarea a fost intr-adevar benefica pentru ei si pentru noul sound.

O alta schimbare in componenta trupei are loc atunci cand Osterhus paraseste trupa, locul lui fiind ocupat de Ole Vistnes, care se implica si in scrierea versurilor pentru urmatorul album.

Dupa o pauza in care au avut loc multe transformari, Tristania revine pe scena  in Ucraina, pe 29 februarie 2008, alaturi de Samael si Enslaved. Este doar inceputul, concerteaza in Rusia, Grecia, Germania si America Latina.

Copyright - Tristania.com
Copyright – Tristania.com

Pregatesc  al 6lea album, o noua surpriza, un nou sound, asa cum ne-au obisnuit de fiecare data, o alta perspectiva, o alta parte a complexitatii lor.

sursa: RockaRolla

——————————————————————————-

ARTmania Festival prezinta Tristania in Piata Mare din Sibiu in ziua de vineri,

17 iulie 2009.

Biletele, in valoare de 110 RON pe zi si 180 RON pentru abonamente, sunt disponibile in reteaua magazinelor Diverta si Germanos , precum si online pe www.ticketpoint.ro, www.bilete.rowww.blt.ro, www.eventim.ro si www.myticket.ro.

mai multe detalii la www.artmaniafestival.ro

Advertisements

~ by arianrod on July 3, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: