Expo la ARTmania Festival 2009

Se întampla intr-o cetate medievala unde fiecare piatra are o poveste și fiecare casa are o istorie impresionanta.  Aici s-a format publicul ARTmania și a crescut festivalul ce-i poarta numele. Ajuns la editia cu numarul patru, festivalul din Sibiu prezinta concerte de mare amploare desfasurate din nou în Piata Mare si evenimente alternative în spatii expozitionale si neconventionale. De Nightwish, Opeth, My Dying Bride și toti ceilalți artiști ce vin din nordul europei trebuie sa fi auzit toata lumea pana acum. Cine va colora atmosfera festivalului din 2009? Urmeaza sa aflam în continuare…

3 Filme Dark de Nicu Iilfoveanu

Nicu Ilfoveanu este preocupat de fotografie, film si instalatii. O parte din munca sa consta în alegerea camerelor de filmat de la începuturile industriei cinematografice, piese mecanice ce sfideaza normalul si camere de fotografiat înselatoare pentru cei ce le folosesc. Nicu a dezvolat conceptul de “stampare metrica”, o tehnica prin care imaginile se înregistreaza la frecvente diferite pentru ca apoi montajul final sa reflecte o cadenta poetica. În ultimul timp, artistul experimenteaza prin sunet în încercarea de a-si distanta lucrarile în raport cu realitatea materiala.

“Lookin’ for the Holy Grail” 5’ – premiera

E noapte, intru în bucatarie. Nu vad nimic în jur. Apas întrerupatorul și becul electric lumineaza spațiul. Acum vad întreaga încapere. Curentul electric nu îl vad, dar știu ca exista și funcționeaza. Becul însa, îl vad. Aștept pîna dimineața. Întrerup curentul electric și las sa se raceasca becul ca sa-l desfac din dulie. Îl cantaresc în palma. E un balon de sticla alba, cu un soclu metalic si ceva misterios înauntru. Îl țin în fel și chip în mana. Nu lumineaza. Seamana cu un pocal. Oare conține lumina? Îi fac un mulaj în gips, torn plumb în mulaj, aștept sa se raceasca. Desfac mulajul din gips. Acum am un bec din plumb identic cu becul alb. Daca aș fi o ființa pura și priceputa aș face ca acest bec sa alunge întunericul care ma înconjoara.

“Hangman” / super 8 / 3,30’ / b&w / (1998)2009
“O revizitare a unui material tras în 1998 si pastrat pentru zile mai bune.
În 2009 este adaugat sunetul gasit pe o placa de patefon.”

“… and Bob’s Your Uncle” 12’

Avem deosebita placere de a va prezenta povestea sfașietor de induioșatoare a unui om ce a cunoscut viața si lumina soarelui abea la varsta de 33 de ani.  Bazat pe o poveste reala:
“Ma numesc Gezu Bob, cunoscuții îmi spun Gezu Bob. Spun cunoscuții deoarece nu am prieteni, nu am avut niciodata. Am fost 8 frați, dintre care am ramas doar eu… o rara boala de piele ce se agraveaza dramatic  la contactul cu lumina soarelui, ne-a decimat. Ignoranța și saracia parinților mei a facut ca totul sa fie descoperit prea tarziu, abea dupa ce toți frații mei au murit, unii in timp ce se scaldau, alții in timp ce jucau fotbal, cel mai mic, Bobinio, in timp ce admira niște avioane trecand pe cer, s-au topit toți ca niște meduze la soare…

al vostru, Gezu Bob”

Proiectiile de film se desfasoara începand din 17 iulie la  Centrul Cultural Habitus din Piata Mica, Subsolul Bisericii Romano-Catolice

From a Dark Mind, expozitia de fotografie a vocalistului trupei My Dying Bride

Aaron Stainthorpe, vocea trupei My Dying Bride s-a decis sa ne arate ce știe sa faca cu apartul de fotografiat. Puteți sa va convingeți vizitand expozitia “From a Dark Mind” deschisa din 17 iulie 2009 la Centrul Cultural Habitus. Temele variaza de la arhitectura catedralelor pana la detalii din natura vie sau moarta.

Aaron a fotografiat fara sa urmareasca un scop anume, nici macar admirația publicului. Artistul foloseste programe de editare pentru îmbunatatirea imaginilor, în general pentru eliminarea oamenilor din peisaje sau pentru adaugarea unui note contrastante prin culori si luminozitate.

Fotografia favorita a lui Aaron este “Bather”, o simpla imagine a unei femei intrand în mare la Santorini ce relaxeaza si intriga privirile. O alta imagine preferata de Aaron este “Mullins”, o poza cu tobarul Dan întrun hotel oribil din Polonia, fotografie realizata acum cativa ani pe un coridor întunecat, aproape rupta dintrun film de groaza si profund amenintatoare. Nici macar focalizarea nu este elementul important în procesul creatiei, conteaza numai si numai atmosfera din spatiul cuprins, fara prea multe pretentii. Aaron Stainthorpe este satul de imaginile perfect balansate, pregatite cu atentie si prefera instantaneele, asa cum este “Mullins” imagine surprinsa  exact la momentul potrivit cand Dan era un pic ametit, nesigur în orientare.

Expozitia “From A Dark Mind” poate fi vizitata în Galeria Centrului Cultural Habitus (Piata Mica Nr.4) din 17 iulie între orele 10:00-18:00. Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 17 iulie, la ora 12:00.

Expozitie de pictura dedicata trupei Nightwish

Primaria Municipiului Sibiu va gazdui expozitia tinerei artiste Anda Cofaru, “LIVE on Canvas”.

“LIVE on canvas” cuprinde picturi reprezentand atmosfera din cadrul unui concert live si urmareste sa transmita privitorului starea tipica oferita de energia emanata de aceste spectacole.

Sursele principale de inspiratie pentru lucrarile din aceasta expozitie au fost muzica si mesajul pe care încearca sa-l transmita trupa Nightwish în concertele lor: regasirea inocentei si a bucuriei de viata, specifice copilului interior din noi, în ciuda grijilor, dezamagirilor si a durei realitati din viata unui adult. Oricat de întuneric ar fi în sala si oricat de mic ar fi omul fata de grandoarea scenei, lumina întotdeauna straluceste deasupra lui.

Picturile descriu, cand clar si diafan, cand gestual si dur, atat scena vazuta de departe, din public, cat si detalii cu artistii de pe scena, surprinsi în mijlocul actiunii. Aici, muzica a devenit miscare, traire si culoare.

Anda este absolventa a sectiei de pictura a Facultatii de Arte Plastice din cadrul Universitatii de Arte Plastice si Design “Ioan Andreescu” din Cluj- Napoca.

Vernisajul expozitiei “LIVE on Canvas” va avea loc vineri, 17 iulie, la ora 16:00. Expozitia va putea fi vizitata în Holul Primariei  (Str. Samuel Brukenthal Nr. 2,  Centrul de Informatii pentru Turisti) din 17 iulie între orele 10:00-18:00.

Expozitie de pictura Armin Mühsam, Replacement Landscapes

Armin Mühsam s-a nascut în Cluj, dar traieste si lucreaza în SUA. Este profesor asociat la departamentul de pictura al Universitatii Northwest Missouri State University din Maryville. Are expozitii la muzee si galerii din SUA, Germania, Franta si Olanda.

Curator: Liviana Dan

Vernisajul va avea loc în 17 iulie la ora 13:30 în Galeria de arta contemporana (Str. Tribunei Nr.6)

Expozitie de pictura Toymania

“Expozitia Danielei Turcu va purta titlul “Toymania” si conceptual are ca si premise interpretarea disproportiilor asteptarilor individuale raportate la asteptarile generale impuse sau sugerate, generatoare de terte judecati de valoare, în general, în flagranta contradictie cu impulsul initial.”

Curator: Valentin Oltean

Expozitia “Toymania” va putea fi vizitata în Galeria Art-Vo (Str. General Magheru Nr. 10) din 17 iulie între orele 10:00-18:00. Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 17 iulie, la ora 14:45

Proiectii de filme animate Mihail Badica

“Inteligenta dimensiune a filmelor de animatie realizate de regizorul danez de origine romana Mihail Badica se bazeaza în primul rand pe faptul ca desi realizate în perioada 1975-1985, cu tehnica, logistica si resursele limitate, atitudinea de avangarda din acel moment, determina ca ele sa fie „citite” în 2009 într-un limbaj urban, contemporan pe alocuri, chiar cu un iz pseudo vintage, în voga astazi.”

Curator: Valentin Oltean

Proiectia video va putea fi vizionata în Galeria Art-Vo (Str. General Magheru Nr. 10) sambata, 17 iulie, între orele 13:00-17:00.

~ by arianrod on July 4, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: