Porcupine Tree – Fear of a Blank Planet

Porcupine Tree a obisnuit atat fanii, cat si critica muzicala cu faptul ca niciun album al trupei nu este intamplator. Fiecare album lansat de trupa aduce experimente muzicale noi si sound-uri reinventate.

Fear of a Blank Planet nu este o exceptie de la aceasta regula. Porcupine Tree a reusit sa creeze un album complex din punct de vedere al textelor pieselor si instrumentatiei. In comparatie cu precedentul album, Deadwing, pe Fear of a Blank Planet un rol important il are partea ritmica: bass si tobe.

Albumul aduna 6 piese dispuse ca intr-un rollercoaster progresiv, care trece de la riff-uri heavy la sound-uri acustice si elemente experimentale.

Porcupine Tree prezinta de data aceasta un album despre elementele distructive din viata unui adolescent.

Fear of a Blank Planet este piesa care face introducerea intr-o lume bolnava, cu un ritm alert, intr-o lume psihedelica, de data asta plina de tot felul de vicii ale lumii moderne.

My Ashes, chiar daca seamana intr-o mare masura cu Baby Dream in Cellophane de pe Stupid Dream, aduce in fata unul dintre multele registre muzicale atinse de Porcupine Tree. Piesa merge pe linia psihedelica lansata de album si pentru aceasta, chitara acustica, clean vocals si firavele interventii de backing vocals intaresc atmosfera albumului.

Anesthetize este piesa centrala a Fear of a Blank Planet. Desfasurata pe aproape 18 minute, Anesthetize este o inconsecventa a starilor, a sound-urilor. Intro-ul este asigurat de percutia impecabila a lui Gavin Harrison. Nu trebuie trecute cu vederea solo-urile de chitara interpretate aici de Alex Lifeson, chitaristul trupei Rush. O ironie la adresa societatii de consum, la adresa efectului nociv produs de televizor si MTV.

Sentimental revine la partea mellow a muzicii Porcupine Tree. Piesa se sprijina pe un schelet muzical sustinut de keyboards si vocea remarcabila a lui Steven Wilson. Sentimental este o continuare a ideilor din piesele precedente, de data asta pe un ton resemnat, o auto-deplangere a propriei autodistrugeri.

Way Out of Here este asa cum spune si titlul, o evadare din mai multe perspective. Cu ajutorul lui Robert Fripp, mastermind-ul King Crimson, Porcupine Tree creeaza o piesa pur progressive cu schimbari de registre si teme muzicale.

Sleep Together inchide albumul si o face intr-un stil spectaculos. Sleep Together este practic un experiment muzical. Piesa este deschisa de sintetizator si aduce multe elemente din muzica No-Man.

Fear of a Blank Planet  este un pas inainte pentru Porcupine Tree si va ramane o piesa importanta in discografia trupei.

——————————————————————————–

LiveSound Production prezinta:

Porcupine Tree concerteaza pe 1 noiembrie 2009 in Budapesta

Petofi Csarnok – ora 20:00

Pretul unui bilet este de 8500 ft (aprox 120 RON) si 8900 ft (aprox. 130 RON) in ziua concertului.

Biletele pot fi comandate online la

www.tex.hu, www.ticketportal.hu sau www.interticket.hu

~ by arianrod on July 6, 2009.

Leave a comment