Subscribe, PAIN, Nightwish @ ARTmania Festival 2009 – Ziua 2

Caldura mare, mon cher! si in cea de-a doua zi a Festivalului ARTmania. Cele peste 30 ° C de la orele amiezii i-au trimis pe multi pe la terasele din zonele umbroase ale centrului vechi al orasului Sibiu, ori pe la expozitiile desfasurate pe perioada festivalului.

Trupele prezente pe afisul celei de-a doua zi de ARTmania 2009 au fost: Subscribe, PAIN si presupusul headliner al festivalului, Nightwish.

SUBSCRIBE

(Alina Vadean)

Subscribe, cea mai cunoscuta trupa de alternative din Ungaria, a urcat pe scena din Piata Mare in jurul orei 19:00. Trupa maghiara nu este la prima prezenta in Romania, de-a lungul timpului facand parte din programul mai multor festivaluri importante din tara. Chiar daca a fost cea mai putin metal trupa de la ARTmania 2009, Subscribe si-a facut curaj, s-a bazat pe carisma din dotare si a reusit sa adune in jur de 1500-2000 oameni in fata scenei.

Cantand un amalgam de funk, hardcore, punk, ceva elemente de heavy-metal, Subscribe este un fel de Deftones unguresc, dar care beneficiaza de un grad ridicat de originalitate.

Cu o energie cu care e greu a tine ritmul, vocalistul a alergat dintr-un colt in altul al scenei, a dialogat cu publicul si chiar a sarit in fata gardului din fata scenei pentru a-si salute fanii dotati cu un steag al Ungariei.

Foto: Alina Vadean

PAIN

(Alina Vadean)

Conferinta de presa


Aproape de ora 20:30 a venit randul suedezilor de la PAIN. Trupa PAIN s-a nascut ca un proiect muzical al producatorului (dupa cum se autodenumeste) Peter Tagtgren, membru active al trupei de death-metal, Hypocrisy. Ei bine, PAIN este o trupa foarte diferita de Hypocrisy, numai gandindu-te ca PAIN canta industrial metal.

Cei 4 muzicieni: Peter Tagtgren (vocal, chitara), Michael Bohlin (chitara solo), David Wallin (tobe) si Johan Husgafvel (bass) au reusit sa capteze atentia celor ajunsi deja in piata. Multi dintre cei prezenti in Piata Mare si-au abandonat locurile la terase si s-au asezat in fata scenei pentru a lua parte la show-ul PAIN. Si chiar a fost un show!

Este impresionant cu Peter Tagtgren se poate implica la fel de mult in cele doua proiecte (Hypocrisy si PAIN), cu toate ca sunt foarte diferite si pana si fanii sunt altii.

Shut Your Mouth, Same Old Song, Nailed to the Ground, Just Hate Me, I’m Going In si Monkey Business sunt doar cateva dintre piesele incluse pe setlistul PAIN la ARTmania 2009. Un headbanging sincron oferit de Peter, Michael si Johan pe End of the Line si sound-urile electro-industrial  catchy au intregit show-ul suedezilor.

Inca nu mi-este clar cum Peter Tagtgren, cel care si-a cumparat propriul sat pentru simplu motiv ca vrea sa fie lasat in pace, de altfel, un tip extrem de ironic, s-a gandit sa faca un duet tocmai cu “gratioasa” vocalista Nighitwish, Anette Olzon.

Asa ca, am avut parte si de Follow Me la Sibiu, piesa de care s-au bucurat in mare parte fanii Anette, nu si cei ai trupei PAIN, care au preferat sa urmareasca “spectacolul” cu un zambet ironic arborat pe fata.

In conditiile de fata, pentru cei mai multi, PAIN a fost adevaratul headliner al celei de-a 2-a zi a ARTmania Festival 2009.

Foto: Alina Vadean

NIGHTWISH

(Ana Onici)

Atractia teoretica a festivalului au fost cei de la Nightwish. Publicul a devenit mai numeros a 2a zi, asteptand cu nerabdare prestatia lor. Speram ca nu au plecat cu o impresie foarte proasta si cu regret ca au cheltuit banii pe ceva ce nu a meritat.

Probabil ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, cum spune o zicala romaneasca, asa cum Anette nu se potriveste ca solista intr-o trupa precum Nightwish, cu toate ca ceilalti membri ai trupei o accepta, fiind totusi constienti (sau nu) de “calitatile” vocale ale solistei.

Efectele scenice, jocul de lumini, flacari si benzi rosii aruncate catre public nu cred ca au avut rezultatul de a face abstractie de la vocea Anettei.

Din pacate pentru ea, sunetul a fost ok. Ceilalti membri s-au dovedit a fi la fel de capabili ca si pana acum, oferind un show foarte bun, care se termina, din pacate, odata cu prestatia solistei, in special cand incerca sa interpreteze piese mai vechi precum Everdream, Nemo, Romanticide, Dead Boy’s Poem sau Wishmaster, titluri reper in discografia trupei, dar care nu se potrivesc cu vocea pop a Anettei.

Piesele mai suportabile si care nu cereau un efort supraomenesc pentru Anette au fost cele incluse in albumul Dark Passion Play: 7 Days To The Wolves, Amaranth, The Poet And The Pendulum, Sahara. Marco Hietala si a lui voce au fost de un real ajutor in a ridica putin trupa din ridicolul in care pica fara oprire din cauza solistei, care se pare ca s-a simtit foarte bine la noi, incurajata chiar sa faca mici glumite rasuflate.

Felicitari ARTmania pentru organizare!

Festivalul ARTmania este, in opinia noastra, singurul festival din Romania , care se poate ridica la standarde europene.

Good Music is Good Music si Rockarolla

Advertisements

~ by arianrod on July 23, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: