Nu fumati in zona de concert! – Don’t smoke at concert zone area!

Ghidandu-ne dupa dictonul “Mai bine mai tarziu decat niciodata”, piata de concerte din Romania a inceput sa creasca de la an la an. Inca nu am ajuns la un nivel central-european, cand 2-3 trupe mari concerteaza de cateva ori pe semestru, insa suntem pe un grafic ascendent.

In ultimii ani am avut parte de concerte atat in zona mainstream, cat si in zona de underground, atat in Bucuresti, cat si in marile orase ale tarii, deopotriva indoor sau outdoor.

Daca pentru concertele outdoor se gasesc cateva stadioane modeste, care sa suplineasca lipsa unei arene veritabile, ba chiar promoterii mai inventivi recurg la parcuri sau parcari pe post de stadioane, concertele indoor se afla pe un teren mai mlastinos.

Exista cateva variante inca viabile pentru concertele “sub acoperis”, anume: cluburi (cam cea mai proasta alegere, de altfel), mici sali de spectacol (o varianta care trece clasa), mari sali de spectacol (unde nu se preteaza orice fel de concert) si, mai nou aparutele hale pentru concerte (pasul mic, dar sigur catre vest).

Revenind la tema principala a consemnarii de fata, fumatul in salile de concerte, vreau sa mentionez (inca din fasa) ca nu este un afront la adresa fumatului in sine. Sustin cu tarie ideea ca fiecare face ce vrea, se omoara cum vrea, dupa propriile sale determinari.

Iar daca din punct de vedere al nr-ului de trupe care trec granita Romaniei stam mai bine, in ceea ce priveste gradul de civilizatie la un concert mai avem de facut flotari si genuflexiuni.

Mi-este greu a intelege ce anume ii determina pe organizatorii de concerte sa nu interzica fumatul in spatiile dedicate concertelor. Din fericire am avut ocazia sa particip la mai multe concerte (de la concerte de metal la concerte de progressive, neo-folk etc.) pe batranul continent si n-am reusit sa gasesc nici macar un loc in care sa intalnesc haos-ul mioritic.

Cred cu tarie ca persoanele dedicate unui anumit gen muzical/ trupa/ curent muzical, participa la un concert chiar daca pe usa scrie “Fumatul Interzis”. Bine, situatia devine usor penibila atunci cand te trezesti ca astfel de atentionari sunt pur fictive, iar “efectele pirotehnice” involuntare zac la tot pasul prin sala.

De multe ori nu doar spectatorii sunt cei afectati, ci si oamenii de pe scena, care se lupta cu fumul navalind dinspre public. Bine, este posibil sa fie un moment comic cand vezi pe scena un muzician frecandu-se la ochi, insa nu cred ca acesta e efectul dorit.

Din lunga serie de “concerte afumate” o sa ma refer la unul singur, ales la intamplare: In Flames la Bucuresti. Pe o vreme destul de prielnica, trupa suedeza concerteaza pentru prima oara in Romania, la Arenele Romane, mai exact. Din motive total obiective, organizatorul concertului hotaraste ca spectacolul sa se desfasoare intr-un cort (care este, in mod inevitabil, din plastic, nu din fibra de sticla, caramida sau altceva). In capatul opus scenei, la intrare, sunt cateva afise pe care scrie “Zona pentru fumat”. Dar, cum romanul este mai bine plasat in Univers decat orice alta specie, in mod firesc acel afis este pentru (citez) “fraieri”. Si asa, cu tigarile aprinse prin intreaga zona de concert, cortul a devenit o afumatoare cu peste 1000 de sunci. In zadar se uitau pompierii prin multime, la cea mai mica greseala a unui iubitor de tutun, micul balon ar fi luat foc instantaneu. Unii au preferat sa plece acasa si sa spere ca o sa vada trupa in conditii civilizate (in alta tara, probabil), altii au iesit din cort si au urmarit concertul prin crapaturile laterale.

Oare nu toata lumea are dreptul a participa la un concert cap-coada? Biletul nu se plateste fractionat! Adica, atunci cand merg la un concert imi asum trupa, muzica; in definitiv, este vorba de o forma de arta, indiferent daca e vorba de extreme-metal sau muzica de camera, trupa de underground sau mainstream. La o dimensiune usor bombastica, e ca si cum ai intra in Buckingham Palace si ti-ai aprinde o tigara.

Mai mult decat terminarea stadionului Lia Manoliu, astept ca organizatorii romani sa faca pasul catre Occident.

ARTmania a demonstrat ca se poate. Editia din 2008 a Festivalului ARTmania s-a desfasurat intr-un cort (Pavilionul 2007), unde Fumatul Interzis a ramas interzis. Tot de la ARTmania am avut Amorphis & Haggard la Romexpo, unde, de asemenea, fumul nu a aparut nici pentru cateva secunde.

Acum, ca deschizatori de drumuri exista, ii asteptam si pe ceilalti.

Don’t smoke at concert zone area!

~ by arianrod on July 26, 2009.

One Response to “Nu fumati in zona de concert! – Don’t smoke at concert zone area!”

  1. Solutia ar fi ca OPC-ul sa fie la dispozitia noastra si in cazul in care suntem la un concert si e fum sa ajunga imediat acolo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: