Porcupine Tree – The Incident Review

Porcupine Tree s-a intors in 2009 cu un album asteptat cu ceasul la mana si calendarul in fata. Porcupine Tree ne-a dat o portie mica din The Incident prin album preview-uri, iar piesa Time Flies a intensificat si mai tare asteptarea.

La o prima ascultare noul album Porcupine Tree poate parea o aceeasi carte jucata si pe Deadwing si pe Fear of the Blank Planet. Sfatul meu este: ascultati albumul cap-coada, cu piesele asezate in ordine. Dupa ce l-am intors pe toate partile, am descoperit in The Incident un Porcupine Tree mai psihedelic decat pe ultimele 4 albume la un loc si chiar un album care poate intra in top-ul celor mai bune albume ale trupei.

Albumul debuteaza cu Occam’s Razor un intro puternic, similar cu cel de pe Fear of The Blank Planet. Efectele acustice, pasajele electronice deja nelipsite de pe compozitiile Porcupine Tree apar si aici. The Blind House este piesa care deschide albumul, continuand intr-un ritm inconsecvent cu riff-uri puternice si pasaje mellow, introducere facuta de Occam’s Razor. Great Expectations incheie primul capitol al albumului si face extraordinar trecerea spre Kneel and Disconnect, o imbinare de elemente acustice, solo-uri de pian si pasaje vocale, toate aducand ceva din vechile compozitii Porcupine Tree si, probabil, una din piesele care va avea soarta Trains (In Absentia). Drawing The Line este piesa in care imi  pun cele mai mari asteptari. Este o nebunie muzicala cu frecvente schimbari de registru, cu un refren psihotic, dar care fac din Drawing The Line cea mai catchy piesa de pe The Incident. Melodia care da si numele albumului, The Incident este punctul central, dar si zona de trecere spre cel de-al 2-lea capitol al albumului, fiind un amestec muzical halucinant. Your Unpleasant Family si The Yellow Windows of the Evening Train aduc aminte de muzica trupelor de progressive rock ale anilor ’70. Time Flies este prima piesa promovata de pe acest album si ia forma unei autobiografii muzicale Steven Wilson, extinsa pe 11:40 min.

Degree Zero of Liberty readuce tema muzicala din Occam’s Razor si o imbina cu sectiuni acustice. Octane Twisted si The Séance sunt doua piese cu accente metal si daca vi se par influente Opeth acolo, nu sunteti singurii care au impresia asta. Mai toate publicatiile muzicale au remarcat asta in cronicile albumului. Circle of Manias este cea mai “violenta” piesa  de pe album, cu riff-uri puternice si sectiune ritmica acuta, piesa aduce cu Wedding Nails de pe In Absentia.

I Drive the Hearse inchide intr-un mod absolut exceptional nebunia The Incident. Ca un nebun ce-si gaseste medicatia potrivita, I Drive the Hearse e “happy end”ul albumului. “And silence is another way Of saying what I wanna say” canta Steven Wilson ca un epilog al albumului.

Trecand prin toata discografia Porcupine Tree, The Incident este unul dintre cele mai reusite materiale ale trupei. Tot ce trebuie facut este sa ascultati cu atentie fiecare piesa in parte, sa remarcati trecerile subtile dintre piese, legaturile dintre piese, dintre albume.

———————————————

Live Sound Production, unul dintre cei mai importanti promoteri din Ungaria aduce trupa britanica Porcupine Tree in Budapesta.

Steven Wilson si trupa sa vor concerta in Budapesta, la Petofi Csarnok pe data de 1 noiembrie 2009.

Biletele pentru acest concert se pot cumpara online de la

Pretul unui bilet este de 8500 ft si 8900 ft in ziua concertului.

https://arianrod.wordpress.com/2009/06/11/porcupine-tree-vine-in-budapesta/

IMPORTANT:  accesul cu orice fel de aparatura de fotografiat/ filmat este strict interzis.

Advertisements

~ by arianrod on September 25, 2009.

5 Responses to “Porcupine Tree – The Incident Review”

 1. wow. aproape ca m-am “speriat” de review-ul asta. parca’s gandurile mele… de la a fi printre cele mai bune pana la remarca privind piesa Drawing the line (care e fabuloasa si extrem de catchy).

  de abia astept concertul. azi am aflat si ca Demians va deschide. WOW! partea mai putin imbucuratoare, fotografierea la concert va fi “absolutely forbiden”, dupa cum mi-au comunicat proganizatorii. ceea ce inseamna ca ma boi concentra numai pe show. sper sa ajung la Budapesta!

 2. Ma bucur ca apreciez albumul asta in tandem cu cineva. Tot speram ca PT va depasi stadiu Fear of the Blank Planet si Deadwing, albume pe care le apreciez ca fiind bune, insa nu se ridica la adevarata valoare a trupei. Eh, Incident-ul m-a trecut prin toata discografia. Am avut aceeasi senzatie ca atunci cand am ascultat prima oara Coma Divine sau Signify.

  Eu numar zilele ramase pana la concertul din Budapesta. N-am stiut de faza cu accesul interzis cu aparatele foto, iar organizatorii nu mi-au mentionat nimic in materialele promo trimise. Poate e vorba despre cele profesionale.

  merci fain pt comment!

 3. in general stiam ca la PT nu prea se intra cu aparate dar voiam sa fiu sigur. poti intreba, pt orice eventualitate.
  poate e mai bine asa, ne putem concentra pe show 😀 si multe blitzuri si luminite ar rapi probabil din spectacolul de imagini si lumini care sigur va fi (daca ar fi s ama iau dupa DVD ul live pe acre l au scos).

  • Fresh news! Am primit raspuns de la organizatori privind accesul cu aparate de fotografiat la concert. Au zis asa “in afara de cei care au acreditare pentru photo, nimeni nu poate intra cu aparate foto si nu pot face fotografii nici macar cu telefoanele mobile.”

 4. […] The Incident review(Ro) […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: