Concert Amorphis/Arenele Romane/Bucuresti

In 2009 ARTmania a reusit sa aduca trupa Amorphis pentru a 3-a oara in Romania. Dupa ce in 2006 finlandezii au urcat pe scena festivalului ARTmania de la Sibiu, in 2008 au cantat alaturi de Haggard in Bucuresti, la Romexpo, de data aceasta Amorphis a revenit la Bucuresti, la Arenele Romane, aducand Forging Europe Tour in Romania.

Turneul de promovare a albumului Skyforger, lansat in luna mai 2009 este, probabil, cel mai extins turneu din cariera trupei, intinzandu-se atat pe continental european, cat si in America Latina si Statele Unite.

Aflati in plina criza financiara, Amorphis (+ Before the Dawn si Amoral) au reusit sa adune aproape 700 de oameni la Arenele Romane din capitala. Poate ca organizatorii s-ar fi asteptat la un numar mai mare de spectatori, insa trebuie luat in calcul ca Amorphis n-a umplut niciodata stadioane, turneul lor s-a axat pe concerte de club/festival, plus ca nu e o misiune tocmai usoara sa aduni atatia amatori de Kalevala Metalica.

Ora 19:00: In fata Arenelor Romane sunt adunate aproximativ 200 de personae si accesul se face cu o intarziere de aproape 30 de minute (aspect insignifiant raportandu-ne la intarzierea de 2 ore de la concertul Amorphis & Haggard din februarie 2008, Romexpo)

Ora 20:20: Urca pe scena prima trupa din deschidere, Amoral. Finlandezi, plini de nerv, muzica usor puerila, un fel de “high school metal”. Amoral, cu pletele blonde in bataia ventilatoarelor de la buza scenei, au cantat in jur de 40 de minute, cucerind probabil un numar destul de mic din audienta feminina (sub 18 ani) prezenta la concert. Trebuie mentionat faptul ca solistul Ari K., castigatorul unui concurs tip Megastar/American Idols in Finlanda, s-a refacut destul de repede dupa accidental suferit in Cehia, iar trupa a dus la bun sfarsit cantarea centrata pe promovarea albumului lansat in acest an, Show Your Colors.

More photos here

In jurul orei 21:00 cea de-a doua trupa din deschidere, Before The Dawn a urcat pe scena. Show-ul lor nu a depasit asteptarile, insa suedezo-finlandezii au demonstrat cum se face metal din pasiune. Cu un setlist ce a acoperit aproape toate albumele, de la  The Ghost la Soundscape of Silence, trupa condusa de Tuomas Saukkonen a incalzit publicul pentru show-ul Amorphis. Pentru un concert in premiera in Romania, Before the Dawn a fost o prezenta promitatoare si, cu siguranta, o sa-i mai vedem prin Romania in viitor.

More photos here

Amorphis, adica Tomi Joutsen, Esa Holopainen, Niclas Etelavuori, Tomi Koivusaari, Santeri Kallio si Jan Rechberger, dupa un scurt intro cu piesa Skyforger, intra in forta  cu Silver Bride, primul single extras de pe albumul Skyforger. Despre Amorphis nu am putut si nici nu pot sa comentez decat apreciativ. E o trupa de profesionisti, de oameni care stiu sa faca muzica, o fac din pasiune si isi respecta fanii … ca pe Kalevala. Cu un setlist bine gandit, Amorphis ne-a plimbat prin o mare parte din discografie, arhicunoscutele Against Widows, Alone, Black Winter Day sau Castaway i-au castigat imediat pe fanii mai vechi, printre ele fiind inserate si piese de pe Eclipse, Silent Waters si Skyforger pentru fanii erei “Tomi Joutsen”. Finlandezii ne-au oferit un show ca la ei acasa, au comunicat cu publicul si s-au intors la bis cu Karelia, Sign from the North Side, House of Sleep, dedicate de vocalistul Tomi Joutsen fanelor trupei. Concertul s-a sfarsit aproape de ora 0:00, pe acordurile uneia dintre cele mai cunoscute si apreciate piese Amorphis, My Kantele.

Setlist: Silver Bride, Sampo, Towards and Against, Castaway, Smithereens, TheSmoke, Majestic Beast, Alone, Silent Waters, Against Widows, Cares, On rich and poor,Better Unborn, From the heaven of my heart, Sky is mine, Black winter day

Bis: Karelia/Sign from the North Side, House of Sleep, My Kantele.

Multumim ARTmania pentru sprijinul acordat si pentru prezenta trupei Amorphis in Romania.

De asemenea, tinem sa felicitam publicul pentru devotamentul fata de trupa, semnand “prezent” si de aceasta data.

Foto: © Copyright Alina Vadean. Don’t use without permission!

More photos here

Advertisements

~ by arianrod on November 4, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: