Katatonia – Night is The New Day – Album Review

Dupa o absenta considerabila, suedezii de la Katatonia au venit la finele anului 2009 cu un nou album. Katatonia a reusit in cei aproape 20 de ani de cariera sa-si defineasca un stil muzical unic si sa experimenteze genuri noi, ramanand in zona metalului scandinav de calitate.

Cel mai recent album, Night is the New Day atinge un punct important in cariera trupei Katatonia, ajungand la granite unde se suprapun elementele vechii muzici Katatonia cu noile elemente aduse de ultimul material discografic. Cu toate ca Night is the New Day nu mai este de impactul unor albume ca Brave Murder Day  sau Last Fair Deal Gone Down, albumul este unul dintre cele mai bune albume metal ale anului 2009.

Nu pot trece cu vederea influenta Steven Wilson(Porcupine Tree) – Mikael Akerfeldt (Opeth), atat la nivel muzical, cat si ca productie.

Night is the New Day aduna 11 piese dispuse asimetric, creand un sarpe muzical ce atinge mai multe registre, tempo-uri, sound-uri.

Albumul debuteaza cu Forsaker, o combinatie agresivo-depresiva care poate multumi si fanii vechilor productii Katatonia. Forsaker este o inconsecventa muzicala de riff-uri agresive si clean vocals.

The Longest Year este o piesa cu un ridicat potential pentru a fi urmatorul single extras de pe Night is the New Day. The Longest Year continua cu registrul deschis de Forsaker, de data asta Katatonia recurgand si la un refren catchy, pastrandu-se insa in coordonatele muzicii lor.

Idle Blood ne aduce aminte de extraordinara colaborare Katatonia – Mikael Akerfeldt (Opeth), chiar daca Akerfeldt nu apare pe acest album. Totusi, Idle Blood nu este o intoarcere la genialul album Brave Murder Day, ci este mai degraba o extindere de progressive-rock a la Damnation (Opeth), iar mana lui Steven Wilson se simte mai mult ca oricand aici.

Onward into Battle atrage, probabil, cel mai putin dintre piesele de pe Night is the New Day. Poate din cauza mix-ului de instrumente si efecte post-productie, a textului prea depresiv …

Liberation revine cu ritmuri mai metal, cu riff-uri mai agresive, care se aliniaza perfect versurilor piesei. In opinia mea, Liberation este una dintre cele mai bune piese de pe album, atat ca text, cat si ca muzica.

La mijlocul albumului, The Promise of Deceit ne arata ca trupa suedeza inca mai experimenteaza, muzical vorbind. The Promise of Deceit este pionul experimental al albumului, un pion heavy-progressive-pshihedelic-acustic.

Nephilim merge pe aceeasi linie cu The Promise of Deceit, poate cu o tenta mai dark decat piesa precedenta. Nephilim este cea mai emotionanta piesa de pe Night is the New Day.

Declar New Night piesa mea preferata de pe noul album Katatonia. Ea aduna elemente de pe vechile materiale discografice ale trupei, pastreaza pe toata durata piesei un ritm alert. New Night este elementul de rezistenta al intregului album.

Inheritance este o alta melodie cu un mare potential, chiar daca este cea mai depresiva piesa de pe Night is the New Day, reducand ritmul albumului.

Day and Then the Shade trece in alt registru fata de Inheritance. Ritmul creste, iar chitara si tobele preiau locul principal. Day and Then the Shade este pasul pregatitor pentru ce va urma si va incheia drumul dintre Noapte si Zi.

Departer incheie albumul si o face intr-o maniera deosebita, fiind, fara dubii, cea mai elaborata piesa de pe Night is the New Day. Registrul muzical se schimba din nou si calatoria oferita de Katatonia ia sfarsit intr-o atmosfera sumbra, poate tipica muzicii trupei din Suedia.

Night is the New Day este, categoric, unul intre cele mai bune albume de metal ale anului 2009; un album atat pentru colectionari, cat si pentru cei care nu mai dadeau sanse trupei.

Advertisements

~ by arianrod on November 15, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: