Dark Bombastic Evening Concert Review

Cum in ultimii 2-3 ani piata de concerte din Romania a inceput sa-si ia avant, nici anul 2009 nu a fost privat de concerte importante. Si cum un asemenea an nu avea cum sa se termine fara un mare eveniment, Kogaionon si DonisART au jucat si in acest an o carte importanta pentru sfarsitul lui 2009.

Dark Bombastic Evening, dupa cum l-au denumit organizatorii, a fost de departe cel mai interesant eveniment neo-folk al anului 2009. Si de data asta cred ca evenimentul a fost unic la nivel european. In traducere, Dark Bombastic Evening a insemnat 7 trupe importante de pe scena neo-folk/ martial/ industrial, intr-un maraton de 7 ore.

Intr-o sala care s-a dovedit suficient de incapatoare si in acord cu tonul evenimentului, pe scena din The Silver Church au urcat pe rand: TriORE, Cascadeur, Of the Wand and the Moon, Triarii, Rome, Ordo Rosarius Equilibrio si Spiritual Front.

Respectand programul ca un ceas elvetian, TriORE a urcat pe scena aproape de ora 20:00, in fata a celor peste 500 de spectatori. Trebuie mentionat ca un procentaj destul de mare din numarul celor prezenti era format din fani de peste hotare. Au fost prezenti amatori de neo-folk/martial din UK, Franta, Finlanda, Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Bulgaria, Ungaria, Serbia si  probabil ca mi-au scapat cateva tari de pe harta.

TriORE

TriORE este proiectul muzical lansat de Christian Erdmann (Triarii) si Tomas Pettersson (Ordo Rosarius Equilibrio) anul acesta (2009). TriORE este, dupa cum spune si numele, un mixt intre muzica Triarii si Ordo Rosarius Equilibrio, fiecare dintre cei 2 frontmani intregind noua trupa cu cate un membru din trupa – mama.

Timp de 40 de minute, atat cat tine si albumul de debut al trupei, Three Hours, TriORE a reusit sa ne familiarizeze cu ceea ce urma sa se intample pe scena din Silver Church.

Setlist-ul trupei a fost compus din intregul album Three Hours, un melanj de emotii si concretisme istorice, sub fina supraveghere a timpului, un fel de laitmotiv al albumului.

Din pacate, TriORE a avut dezavantajul de a deschide seara si reglajele sonore au fost suportate de ei, noroc ca vocile puternice ale lui Tomas si Christian au depasit oscilatiile de volum din microfoane, insa tobele lui Fredrik Bergström n-au prea facut fata retusurilor interminabile.

TriORE ramane o trupa interesanta, pe care as vrea sa o vad rezistand in ani.

©Alina Vadean

Cascadeur

Pe Axel Menz unii il stiu din Hekate, altii l-au mai vazut live anul trecut in noiembrie la Brasov, in formula Cascadeur, adus tot de Kogaionon si DonisART. La Silver Church Cascadeur a jucat aceeasi piesa de anul trecut, imbunatatind-o in unele locuri  prin prezenta unor noi instrumentisti pe scena, dintre care si Achim Weiler (Hekate) la trompeta si percutie.

Sper ca nu ma inseala pe mine memoria, insa atat setlist-ul, cat si imaginile renascentiste de pe ecrane au fost aceleasi de anul trecut. Nu as zice ca neinspirate, dar cred ca Cascadeur nu este inca o formatie omogena, cu o muzica omogena. Apreciez insa tinuta si stacheta sus ridicata de Axel.


Of the Wand and the Moon

Una dintre primele trupe de neo-folk pe care le-am ascultat si de care, in mod evident, m-am atasat inca de la ascultarea primelor albume: Nighttime Nightrhyme  si :Emptiness:Emptiness:Emptiness, este Of the Wand and the Moon.  Kim Larsen, mastermind-ul din spatele Of the Wand and the Moon a venit la Bucuresti cu o formula foarte restransa a trupei … adica un one-man-show. Dupa cum a declarat si el, si publicul l-a gasit pe Kim destul de stingher pe scena, dar asta nu a redus din atmosfera pur neo-folk/ dark-ambient creata de danez.

Ca setlist, Kim a facut un slalom printre albumele Of The Wand and the Moon, printre piesele indelung aplaudate de public gasindu-se  Nighttime in Sonnenheim, Lucifer sau I Crave for You.

Astept sa il revad/reascult pe Kim Larsen cu Of the Wand and the Moon – extended version.

Triarii

Recunosc ca asteptarile mele cele mai mari s-au centrat pe concertul Triarii si Rome.

Si fara un abuz de subiectivism, Triarii a fost unul din punctele forte ale Dark Bombastic Evening, daca nu chiar nucleul in jurul carora au aparut celelalte trupe (luand in considerare faptul ca Triarii se afla in premiera in Romania).

Dupa balansul folk creat de Kim Larsen, Triarii a schimbat atmosfera la 180°. In fata scenei au reusit sa se posteze cativa nostalgici nazi, reusind astfel sa ne testam cunostintele in materie de simboluri militare – naziste sau legionare. Simt un usor regret ca o mare parte a ascultatorilor de martial si in special a muzicii Triarii nu reuseste sa depaseasca interfata army creata de Christian Erdmann si sa ajunga mai departe la simplul act artistic. Este incontestabil faptul ca sunt doua concepte care se autosubordoneaza, insa atitudinea unora dintre cei prezenti la DBE mi-a lasat impresia ca Triarii sunt un fel de initiatorii unui nou Reich si Christian noul Führer.

Show-ul Triarii a fost genul de concert dintr-un mediu paralel. Un concert care parca s-a intamplat intr-o fractiune de secunda, nelasandu-ti timpi morti.

Setlistul Triarii s-a concentrat mai mult pe ultimul album, Muse in Arms, lansat in 2008, iar tinuta martiala, solemna a celor 3 muzicieni de pe scena a impresionat audienta, Triarii revenind pe scena pentru un bis si una dintre cele mai bine primite piese ale serii, Roses for Rome, alaturi de Tomas Pettersson (ORE).

Rome

La cat de bine au gandit trupa, muzica, concertele, Rome ar merita sa umple stadioane. Rar vezi o trupa cu o coloana vertebrala neclintita si care, din punct de vedere artistic, sa prevada fiecare posibil impediment. Rezultatul acestui conglomerat l-am vazut in 2008 pe scena Centrului Cultural Reduta din Brasov si la Dark Bombastic Evening anul acesta.

Dintre trupele care s-au aflat la a 2-a prezenta in Romania, Rome a fost singura care a venit in forta, produsul final – concertul – fiind ireprosabil. Se poate sa am o viziune usor subiectiva. Nu mi-au placut niciodata muzicienii – bufoni, care incearca cu orice pret sa se creada Seinfeld pe scena, nu mi-au placut muzicienii care se supraapreciaza nefondat, cei care se lasa depasiti de strategiile de marketing. Daca ar trebui sa aleg o trupa care sa se incadreze in propriul meu sablon Rome ar fi un exemplu elocvent.

La Bucuresti Rome a venit din nou in formula de 3, de data asta lipsind bassistul, insa aducand un membru nou, Nikos Mavridis la vioara. Patrick Damiani, Jerome Reuter si Nikos au salvat cele cateva probleme de sunet printr-o interpretare ireprosabila.

Pentru Dark Bombastic Evening Rome a pregatit un setlist compus din piese de pe vechile albume, in special Nera si Masse Mensch Material, cat si de proaspatul album lansat anul acesta, Flowers from Exile.

Rome n-a plecat de la Silver Church fara a nu oferi 2 bis-uri. Ca o privire generala, Rome a fost cea mai aplaudata formatie la Dark Bombastic Evening si speram ca asta sa determine atat formatia, cat si organizatorii ( J ) sa-i mai cheme in Romania.

Ordo Rosarius Equilibrio

Anul trecut am vazut Ordo Rosarius Equilibrio fara Rose Marie Larsen. Ei bine, anul asta Ordo Rosarius Equilibrio a insemnat Tomas Pettersson, Rose-Marie Larsen, Fredrik Bergström si Axel Menz. Din nefericire, trupa a urcat pe scena aproape de ora 1, cand deja multi nu mai puteau acorda suficienta atentie show-ului pregatit de suedezi. Poate un rol negativ l-a avut si neinspirata alegere a trupetilor de a monta pe scena, cu spatele la public, un fotoliu pe care s-a tolanit o domnisoara menita sa promoveze conceptul ultimului album ORE, Onani. Da, ne-am prins care era sensul diafanei aparitii, insa cred ca a denaturat un pic intensitatea momentului ORE.

Reprosurile merg la sunetisti, pe care i-am inteles ca au fost supusi unei grele incercari de a regla sunetul pentru atatea trupe, insa din concertul ORE nu am auzit decat partile lui Tomas, Axel, oscilant Fredrik, iar Rose a fost la categoria pantomima. Pacat ca sunetul chiar a fost principalul impediment in cazul acesta.

ORE ne-a cantat de pe Apocalips, CCCP si ultimul album, Onani, spre final alaturandu-se se Simone Salvatori (Spiritual Front) pentru the greatest hit Three is an Orgy Four is Forever. Ma asteptam ca Ordo Rosarius Equilibrio sa vina in formula extinsa, ca la concertul din Augsburg. N-a fost sa fie, asa ca ne-am multumit cu un show bun, intr-o atmosfera foarte … hedonista, cu tamaie si torte in flacari.

Spiritual Front

Asezati strategic la finalul serii, pe la ora 2 am au urcat pe scena cei de la Spiritual Front. Italienii au schimbat si ei multe grade in arcul muzical al serii. Din fericire concertul lor a fost privat de probleme de sunet iritante si au oferit un show usor comic, dar plin de energie. Din nou m-am intrebat daca Simone si-ar fi dorit sa devina actor de comedie sau macar stand-up comic. De la Shining Circle la Jesus Died in Las Vegas sau I walk the (Dead)line, Spiritual Front a oferit un buchet muzical greu de definit, dar care, dupa reactia publicului, a placut mult. Ne-au cantat si de pe Rotten Roma Casino, album pe care il asteptam sa se lanseze anul asta, dar speram ca-l vom avea anul viitor.

Dupa regia la care mai asistasem si in 2008, pentru finalul concertului, Spiritual Front a pastrat piesa Slave, cand a invitat pe scena fanii trupei pentru a canta alaturi de ei. Si daca anul trecut Simone s-a rugat minute in sir de public pentru a i se alatura pe scena, anul acesta scena s-a dovedit neincapatoare pentru doritorii de karaoke si topaieli.

Cam asta a fost Dark Bombastic Evening, un eveniment unic pe piata muzicala din Romania, un eveniment care ar fi adunat mult mai mult public daca s-ar fi desfasurat intr-o tara mai din vest, insa am descoperit ca, totusi, exista si aici public (timid si nu foarte numeros) pentru evenimente de acest gen.

Multumim Kogaionon si DonisART pentru curajul de a organiza un asemenea eveniment in Romania.

Si, dupa cum spuneam la inceputul articolului, dintre multele evenimente muzicale la care am asistat anul acesta (in tara sau in strainatate), Dark Bombastic Evening a fost, in mod categoric, cel mai interesant eveniment in 2009.

Felicitari!

More photos here

Photos: © Copyright Alina Vadean
Don’t use without permission!

~ by arianrod on December 18, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: