Anathema – We’re here because we’re here – review

Kscope, 2010

Dupa o asteptare destul de lunga (7 ani), Anathema aduce in 2010  un album nou. Cu un nume inspirat dintr-un cantec al soldatilor care au luptat in Primul Razboi Mondial, Anathema revine din transee cu un album despre care Danny Cavanagh spunea ca  “este cel mai bun album pe care l-am realizat vreodata.”

Desi lansarea oficiala a albumului este pe 20 mai 2010, am reusit sa il ascultam si sa ne facem o parere.

Produs de Steven Wilson, mastermind-ul Porcupine Tree, Blackfield, No-man si lansat prin Kscope, We’re here because we’re here este in mod cert unul dintre albumele anului 2010.

N-am fost niciodata un fan Anathema, ci mai degraba un fan al unor albume Anathema si in unele cazuri al unor piese. Anathema e una din trupele destul de inconsecvente din punct de vedere discografic: face pauze lungi, schimba componenta des, iar albumele nu se inscriu toate in acelasi sector de calitate.

Ultimul album cu adevarat marcant a fost lansat acum 11 ani, Judgement, dupa care Anathema a stagnat, lansand A Fine Day to Exit si A Natural Disaster si intrand intr-o lunga ‘pauza de creatie’, pauza in care a avut timp sa sustina concerte gramada. Ganditi-va de cate ori a concertat in Romania in ultimii 7 ani.

Intorcandu-ne la We’re here because We’re here, albumul aduna 10 piese. Si va spun din capu’ locului: nu va asteptati la un album foarte metal, ci la unul mai degraba alternative, cu unele influente electro, post-rock.

Thin Air deschide albumul si ne pregateste pentru ce va urma. Piesa schimba un pic registrul cu care ne-a obisnuit Anathema pe ultimele 2 albume, vine cu sunete electronice, atentia fiind centrata pe keyboards, percutie si vocalul usor atipic, insotit de backing vocals à la Coldplay.

Summer Night Horizon e o piesa minimalista; chiar daca te fura un pic intro-ul puternic, secventele muzicale sunt repetive, insa nu deranjeaza foarte tare.

Dreaming Light este o melodie reusita, cu o nota melancolica bine pusa la punct; pianul domina intreaga piesa, insa un ‘- ‘ merge la partea vocala usor prea pop, tip A-ha.

Everything mizeaza pe mix-ul pian + voce si trebuie sa recunoastem imbinarea excelenta intre vocea lui Vincent Cavanagh si Lee Douglas. Everything este unul dintre puncte forte ale albumului.

Angels Walk Among Us este primul single extras de pe We’re here because We’re here si lansat in 2007. Totusi, din pacate, Anathema a inclus pe album o alta versiune a piesei, mult mai mellow decat originalul (inca disponibil pe pagina oficiala Myspace a trupei). As putea spune ca a fost o miscare usor neinspirata. E drept ca va cuceri mai multi ascultatori, dar nu se ridica la nivelul celei originale. Oricum, Angels Walk Amorg Us va urma, in mod sigur, calea One Last Goodbye.

Presence este extinderea Angels Walk Among Us, un moment de relaxare al albumului, moment sustinut de Lee Douglas.

A Simple Mistake imi aduce aminte de sound-ul albumului Damnation (Opeth). Cu multe influente prog-psychedelic, A Simple Mistake este piesa de rezistenta a albumului.

Get Off Get Out nu va fi pe gustul multor ascultatori pentru ca nu e pe stilul Anathema, ci mai degraba e o tragere de maneca ‘hey, Steven Wilson is the producer!”. Daca piesa precedenta ne ducea cu  gandul la Opeth, Get Off Get Out este un hibrid, un Porcupine Tree neinspirat. Piesa este frumos lucrata, dar nu se omogenizeaza cu albumul.

Universal se intoarce la era prog-psyhedelica, asemanarile cu sound-ul Pink Floyd nefiind o surpriza. Oricum, Universal, este una dintre cele mai bune piese de pe album.

Hindsight incheie albumul si ne aduce aminte, din nou, cine este producatorul. Nu mai este o surpriza pentru nimeni faptul ca toate albumele produse de Steven Wilson capata un usor ecoul al stilului muzicianului. Nici in cazul acesta nu este un aspect negativ, We’re here because We’re here promite mult. Este un album care surprinde intai de toate fanii, apoi scepticii (si ma auto-includ in categorie).

Ascultati albumul, cumparati-l, mergeti la concertele Anathema (sigur nu ne vor rata nici anul asta) si poate ajungeti fani Steven Wilson. :)

Cheers!

Advertisements

~ by arianrod on May 8, 2010.

3 Responses to “Anathema – We’re here because we’re here – review”

  1. although I do not understand the language i knw for sure the review wud be positive.. will translate and read the review though!

  2. – cu unele influente electro, post-rock –
    din pura curiozitate, ce se intelege aici prin termenul post-rock?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: