Elite Dark Metal Evening II: Alcest si Agalloch la Bucuresti – Concert Review

Elite Dark Metal Evening, organizat de Kogaionon si DonisART, este de departe unul dintre cele mai importante evenimente muzicale care au avut loc in prima jumatate a acestui an.

Alcatuit din doua seri la Brasov si Bucuresti, pe  21 martie am avut ocazia de a vedea live trupele Alcest si Agalloch, in clubul The Silver Church, ramas printre ultimele redute in materie de sali de concerte in Bucuresti.

Photo Credit: Ana Onici

Photo Credit: Ana Onici

Photo Credit: Ana Onici

Photo Credit: Ana Onici

Alcest, o trupa cu impact in metal-ul francez de underground, a urcat pe scena pentru prima data in istoria trupei. S-au descurcat extraordinar, au reusit sa impresioneze intr-un mod  pozitiv publicul care era putin sceptic in legatura cu ei. Problemele de sunet nu au fost foarte multe si nici grave. Au reusit sa creeze o atmosfera nostalgica, inca de la inceput. Prestatia lor poate fi impartita in doua, in prima parte au cantat piese prezente pe albumul Souvenirs d’un autre Monde, reusind sa transmita mesajul dorit, unul incarcat de melancolie si nostalgie. In a doua parte ritmul s-a schimbat, iar piese precum Ciel Errant, Percées de Lumière, Écailles de Lune (part I) au facut parte din setlist, incantandu-i pe cei prezenti cu un black-metal melodic de calitate. Activitatea lor pe scena a fost una destul de rigida, fara bis, fara pauze de comunicare directa cu publicul, Neige s-a rezumat la a multumi de doua ori publicului. Cu toate acestea, Alcest a putut sa transfere publicului sentimentul care se imprima in fiecare melodie, piesele avand o structura continua, plastica si complexa, dand dovada ca ceea ce fac implica din partea lor multa seriozitate, devotament si pasiune.

Photo Credit: Ana Onici

Mult asteptata trupa Agalloch a urcat pe scena in jurul orei 20:30. Inceputul a constat intr-un act ritualic la modul cat se poate de propriu. Nu a lipsit nici lemnul Agarwood, cunoscut in latina sub denumirea de Aquilaria agallocha. A fost un bun prilej pentru a acomoda publicul cu ceea ce urma sa se intample, acesta devenind nerabdator sa ii auda cantand. Inceputul nu a fost lipsit de unele probleme legate de sunet; au existat cateva minute in care John Haughm dadea indicatii pentru o armonizare cat mai buna a instrumentelor. Dupa ce aceste probleme au fost rezolvate Agalloch tot slab s-au auzit, spre dezamagirea multora, simtindu-se lipsuri atat din punct de vedere instrumental cat si vocal. Ceea ce este ingrijorator este faptul ca acest caz nu este unul izolat, existand in istoria trupei astfel de antecedente. Inregistrarile din studio sunt de o calitate superioara, iar cei prezenti la concert au avut pretentia ca Agalloch sa sune cel putin la fel de bine ca pe albume, insa aceasta nu s-a intamplat. Setlist-ul a fost unul variat, alcatuit din Dead Winter Days, As Embers Dress The Sky, I Am The Wooden Doors, In The Shadow Of Our Pale Companion, The Hawthorne Passage, Limbs, Not Unlike The Waves, Bloodbirds, Falling Snow. Pe parcursul concertului a fost foarte vizibil faptul ca membrii trupei aveau de indeplinit si un rol pe scena, o scenografie bine pusa la punct. Daca Alcest nu ne-a oferit ocazia unui bis, ei bine, Agalloch ne-a oferit doua bis-uri. Consider ca o alegere inteleapta ar fi fost sa se rezume la unul singur, mai exact la primul, in care membrii trupei au atins apogeul, prin abuzul instrumentelor muzicale si a comunicarii intense cu publicul. Unii au plecat dezamagiti, altii au incercat sa fie indulgenti, iar altii au considerat ca show-ul a fost extraordinar, fiind doar un context bun pentru o abandonare totala pe ritmuri de metal.

Photo Credit: Ana Onici

Photo Credit: Ana Onici

Phot Credit: Ana Onici

Photo Credit: Ana Onici

Prin Elite Dark Metal Evening I&II  Kogaionon si DonisArt au realizat ceea ce putini promoteri de concerte din Europa ar putea. Gandindu-ne numai la simplul fapt ca nu prea des ai ocazia sa vezi o trupa de talia Agalloch in estul Europei, si mai mult decat atat, sa ai onoarea de a participa la primul concert al trupei Alcest, una dintre cele mai apreciate trupe de underground metal din Europa.

Felicitarile merg atat la organizatori, cat si la publicul care a bifat cele doua evenimente speciale.

~ by arianrod on March 25, 2010.

Leave a comment